Vindt u het leuk om met mensen te werken? Wilt u iets bijdragen aan de maatschappij? En bent u op zoek naar een zinvolle invulling van uw (vrije) tijd? Gilde Alphen aan den Rijn is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor het begeleiden van onze activiteiten. Wij nodigen u graag uit voor een kennismakingsgesprek om te mogelijkheden te bespreken.
Als vrijwilliger:
Wilt u reageren op één van de onderstaande vacatures? Vul dan het aanmeldformulier hieronder in.
Voor het Gilde Alphen aan den Rijn, zijn wij op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden bij mensen thuis kleine klusjes uit te voeren. Te denken valt aan een schilderijtje ophangen, een lamp vervangen, een deurbel repareren enz. enz. Nooit meer dan ongeveer anderhalf uur werk.
Onze klanten zijn meestal ouderen met een kleine beurs die zelf niet meer in staat zijn dergelijke klusjes uit te voeren en waar een professional niet voor langs komt. Heeft u interesse, neem dan contact op met de coördinator Klussen aan huis.
Vindt u het leuk om te vertellen over de geschiedenis van Alphen…..dan zijn wij op zoek naar u!
Het is niet moeilijk of ingewikkeld en u hoeft het verhaal ook niet zelf te bedenken, want ja, het is geschiedenis, dus wij hebben het allemaal op papier. U hoeft alleen maar wat vrije tijd tot uw beschikking te hebben die u wilt besteden aan het rondleiden van geïnteresseerde luisteraars.
Heeft u interesse, neemt u dan contact op met de coördinator van de stadsgidsen, Ton Dalman. U kunt hem bellen maar u mag ook mailen.
U kunt ook een afspraak met hem maken om ergens, onder het plezier van een kopje koffie/thee, uw vragen op hem af te vuren.
Ton Dalman: 06 2161 2338
Mail: stadswandelingen@gildealphenaandenrijn.nl
Als coach geeft u een leerling extra steun en begeleiding die hij of zij thuis niet of onvoldoende krijgt. Het accent ligt op het sociaal-emotionele vlak. Maar ook op het bieden van praktische studiebegeleiding (structureren en plannen van huiswerk). U ondersteunt de leerling bij dingen die hij of zij belangrijk vindt en betrekt ouders bij het schoolwerk en de school.
• HBO werk- en denkniveau en beschikken over de nodige levenservaring;
• Gemiddeld één tot anderhalf uur per week beschikbaar zijn voor de begeleiding van een leerling.
• bewezen affiniteit met deze leeftijdsgroep;
• een positief rolmodel zijn;
• stabiel en betrouwbaar zijn en vertrouwen uitstralen;
• over sociale vaardigheden beschikken;
• breed maatschappelijk ontwikkeld zijn;
• structuur kunnen bieden;
• in staat zijn de leerling emotioneel te ondersteunen;
• onbevooroordeeld zijn en een open coachende houding hebben;
• aan de coaching duidelijk grenzen stellen.
• U bent een vrijwilliger en geen hulpverlener.
Een Nederlandse vrijwilliger en een anderstalige praten, ongeveer een jaar lang, eens per week Nederlands met elkaar. De gesprekken duren minimaal 1 uur en gaan over onderwerpen waar de twee personen belangstelling voor hebben. De Nederlandse vrijwilligers worden ondersteund en voorzien van materiaal door de coördinatoren van het Gilde. Het gaat om anderstaligen uit de hele wereld die naar Nederland zijn gekomen uit landen als bijvoorbeeld Japan, Vietnam, China, Iran, Bosnië, Oekraïne, Rusland en Somalië. De reden van hun komst naar Nederland kan totaal verschillend zijn.
De achterliggende gedachte hierbij is dat een anderstalige in een huiselijke sfeer meer kennis opdoet van de Nederlandse taal en gelijktijdig ook meer in aanraking komt met de cultuur van ons land. Daarnaast doet de Nederlandse vrijwilliger kennis op over andere culturen. Vaak wordt SamenSpraak gebruikt als aanvulling op een inburgeringcursus.
Na aanmelding volgt een intakegesprek met de coördinator van Samenspraak waarna, op basis van voorkeuren en overeenkomsten, een match wordt gemaakt tussen vrijwilliger en anderstalige. De intakegesprekken worden de ene week gehouden op dinsdagavond en de andere week op maandagmiddag in het Gildekantoor in de grote hal van Driehoorne.
Vind jij dit een aardig idee om de anderstaligen onze mooie taal beter te leren spreken en begrijpen? Bel dan naar via 0172-242 232 of stuur dan een e-mail naar Samenspraak.
Langskomen kan ook! zie de openingstijden van het Gildekantoor.
Meer weten over taalcoaching? Check de website van het landelijk netwerk voor taalcoaching: www.hetbegintmettaal.nl
Via het onderstaande formulier kunt u zich aanmelden als vrijwilliger.
Uiteraard hebben wij gedragsregels voor onze vrijwilligers opgesteld; dat geeft duidelijkheid voor alle partijen. Er zijn algemene richtlijnen zoals: de vrijwilliger mag geen vergoeding of geld aannemen van deelnemers of de vrijwilliger dringt niet door in het privéleven van de deelnemer.
De gedragsregels kunnen voor vrijwilligers van de diverse projecten verschillen. Indien u wilt weten welke gedragsregels er zijn voor het project waar u uw medewerking aan wilt verlenen, neemt u dan contact op met de coördinator.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen vrijwilligers en medewerkers van Het Gilde, terecht voor meldingen over ongewenst gedrag zoals: agressie en geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten en discriminatie.
De vertrouwenspersoon voor Gilde Alphen aan den Rijn is mevrouw Karin Bakker.
Voor het protocol vertrouwenspersoon kunt u klikken op de volgende link: