Filosofisch Café

 

Het eerste Filosofische Café Alphen (FCA) werd gehouden in oktober 2013 in Wijkcentrum Kerk & Zanen. Het FCA is ontstaan vanuit de wens om, samen met andere mensen die hier ook plezier aan beleven, te filosoferen over dat wat ons boeit in de maatschappij en in de samenleving.Het gaat daarbij niet om ‘vrijblijvend babbelen’ maar om het zorgvuldig, doelbewust en in zichzelf consistent redeneren en argumenteren.

Niet om ‘de waarheid’ te vinden of om een maatschappelijk probleem op te lossen. Maar om het zoeken naar wijsheid en het vergroten van inzicht in samenlevingsvragen. De deelnemers onderzoeken met elkaar vanzelfsprekendheden, proberen principes bloot te leggen en aannames te achterhalen vanuit de behoefte aan ‘praktische wijsheid’, wijsheid die je zelf verwerft door met elkaar na te denken, vragen te stellen en door gebruik te maken van de inzichten van een ander. De methode van denken en van werken is hierbij misschien wel belangrijker dan de inhoud. We luisteren naar elkaar en voeren gesprekken over concrete maatschappelijke vragen, waarbij het waarom van de dingen aan de orde moet komen. Niet het debat of de discussie, maar het goede gesprek is wat we nastreven. We proberen dat te doen in een sfeer van gezelligheid, intimiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

 

vrijdag 27 januari 2017

HUGO TANDER over 'GELUK':


"Ieder mens zoekt naar geluk; alleen de vorm waarin Iemand dat zoekt, verschilt".

We kunnen geluk trachten te vinden in het materiële, zoals in de vorm van bezit of zelfs in drugs. Een andere richting is die van het immateriële waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan je betekenis voor andere mensen, de maatschappij en ook kennis maakt daar deel van uit. Misschien is het zoeken naar kennis gelijk aan het zoeken naar geluk. De aandacht van de avond zal gericht worden op de betekenis van de verschillende vormen waarin geluk zich manifesteert en wat ze voor je als mens betekenen. Geen theoretisch betoog, maar we praten dan vanuit onze eigen ervaringen en horen die van anderen.

 

  HUGO TANDER

HugoHugo Tander is vanuit zijn technische achtergrond een scherpe analyticus. Hij was industrieel onderzoeker. Zelf zegt hij: "ik ben altijd, ook bij levensvraagstukken, een kritische onderzoeker gebleven; dit alles doe ik vanaf de koude grond en met boerenverstand!". Na wat beroepsmatige omzwervingen in de techniek, is hij als zelfstandige terecht gekomen in de kwaliteitszorg en Europese regelgeving. Daarnaast was hij parttime docent in het beroepsonderwijs. Hugo vraagt zich af waar de mens zich in de huidige tijd nog bewust van is, in het bijzonder bij het maken van keuzes.

 

 De muziek deze avond wordt verzorgd door Silvan de Smit, gitaar.

Het volgende Filosofische Café wordt gehouden op 21 april a.s. in de foyer van Parkvilla, Cornelis Geellaan in Alphen a.d. Rijn. De toegangsprijs is € 7,50 inclusief bon voor kopje koffie of thee. Overige drankjes zijn voor eigen rekening.

OPGAVE / INFO: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   telefoon Gildekantoor: (0172) 242 232

 

Zoeken

******