Filosofisch Café

 

Het eerste Filosofische Café Alphen (FCA) werd gehouden in oktober 2013 in Wijkcentrum Kerk & Zanen. Het FCA is ontstaan vanuit de wens om, samen met andere mensen die hier ook plezier aan beleven, te filosoferen over dat wat ons boeit in de maatschappij en in de samenleving.Het gaat daarbij niet om ‘vrijblijvend babbelen’ maar om het zorgvuldig, doelbewust en in zichzelf consistent redeneren en argumenteren.

Niet om ‘de waarheid’ te vinden of om een maatschappelijk probleem op te lossen. Maar om het zoeken naar wijsheid en het vergroten van inzicht in samenlevingsvragen. De deelnemers onderzoeken met elkaar vanzelfsprekendheden, proberen principes bloot te leggen en aannames te achterhalen vanuit de behoefte aan ‘praktische wijsheid’, wijsheid die je zelf verwerft door met elkaar na te denken, vragen te stellen en door gebruik te maken van de inzichten van een ander. De methode van denken en van werken is hierbij misschien wel belangrijker dan de inhoud. We luisteren naar elkaar en voeren gesprekken over concrete maatschappelijke vragen, waarbij het waarom van de dingen aan de orde moet komen. Niet het debat of de discussie, maar het goede gesprek is wat we nastreven. We proberen dat te doen in een sfeer van gezelligheid, intimiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

 

 

17 November: Hub van Wersch in Filosofisch Café Alphen

’’Wie is verantwoordelijk voor het tegengaan van ontsporingen

in onze samenleving en de correctie er van?"

Elke dag opnieuw gebeuren er dingen waarbij we ons ongemakkelijk voelen of waarmee we het oneens zijn. Vaak betreft dat ontsporingen. Als die zaken media-aandacht krijgen, lijken ze in belang toe te nemen. Publiek, pers en politiek voeden elkaar beurtelings in de opwinding. Niet zelden monden zulke gebeurtenissen uit in hypes.

De wisselwerking tussen pers, publiek (krachtig geholpen door social media) en politiek kan dit verschijnsel verklaren. Als de pers veel aandacht schenkt aan een gebeurtenis dan wordt die gebeurtenis gezien als belangrijk.

Omgekeerd geldt dat als burgers grote interesse tonen in een bepaald verschijnsel dat dan ook de pers zich daarop zal storten.

Politici denken (vaak terecht) dat ze in de opwinding niet kunnen achterblijven en hun reacties leveren nieuwe bouwstenen voor discussie. 

In de turbulentie die dan ontstaat, bereiken kwesties grote hoogte, maar zelden indrukwekkende diepgang. Vooral de emotie komt aan bod. Er is een snaar geraakt, iedereen wil reageren, op de kwestie zelf of op elkaar. Vaak komt dan een collectieve klopjacht op schuldigen op gang waarin de nuance ver te zoeken is.  Het zoeken naar zondebokken is een proces waarin de emotie hoogtij viert maar waarbij lastige vragen worden ontweken, vragen waarop geen gemakkelijke antwoorden bestaan.

In het Filosofisch Café willen we aan de hand van actuele voorbeelden de vraag bespreken wie allemaal voor gebeurtenissen verantwoordelijk is en van wie je mag verwachten dat die zich inspant om een ontsporing een halt toe te roepen. 

Locatie: Foyer van het Parktheater, Cornelis Geellaan 2, Alphen aan den Rijn.

Aanvang: 20.00 uur (Foyer open 19.30 uur).

Toegang: € 7,50 incl. koffie/thee. Overige drankjes voor eigen rekening

Informatie: Gildekantoor 0172 – 242 232 / email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zoeken

******