Filosofisch Café op 4 oktober 2019 - zie onder

FILOSOFISCH CAFÉ ALPHEN

Het FCA is ontstaan vanuit de wens om, samen met andere mensen die hier ook plezier aan beleven, te filosoferen over dat wat ons boeit in de maatschappij en in de samenleving. Het gaat daarbij niet om ‘vrijblijvend babbelen’ of het vinden van 'de waarheid' maar om het zoeken naar wijsheid en het vergroten van inzicht in samenlevingsvragen.

De deelnemers onderzoeken met elkaar vanzelfsprekendheden, proberen principes bloot te leggen en aannames te achterhalen vanuit de behoefte aan ‘praktische wijsheid’, wijsheid die je zelf verwerft door met elkaar na te denken, vragen te stellen en door gebruik te maken van de inzichten van een ander.

We luisteren naar elkaar en voeren gesprekken over concrete maatschappelijke vragen, waarbij het waarom van de dingen aan de orde komt.  We proberen dat te doen in een sfeer van gezelligheid, intimiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

Het Filosofisch Café wordt 1 x per kwartaal georganiseerd in Wijkcentrum Kerk en Zanen, Oude Wereld in Alphen.

Aanvang: 20.15 uur (Zaal open 19.45 uur). Toegang: € 7,50 incl. koffie/thee. Overige drankjes voor eigen rekening.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Filosofisch Café 4 oktober 2019 met als thema :”VERTROUWEN”

Hebben wij nog wel voldoende vertrouwen in elkaar? in de samenleving? Met vragen als: Ben ik zelf te vertrouwen? Vertrouw ik anderen? Zijn organisaties en/of instanties wel te vertrouwen? Wat is dat eigenlijk vertrouwen?

Vertrouwen? Is dat niet “zich (op iets of iemand) verlaten”, en dat vaak zonder voorbehoud. Je schenkt iets of iemand je vertrouwen zonder dat je van tevoren weet of je niet in dat vertrouwen beschaamd zal worden. Is het anders wel echt vertrouwen? Er is geen garantie op succes.

We leven in een tijd waarin we de nodige aandacht geven aan vertrouwen of misschien meer nog aan wantrouwen. Controles, statistieken, nieuws etc. moeten ons helpen om vertrouwen in iets of iemand te hebben. De vraag is "is dat zo?". Krijg ik zo een juist beeld van de werkelijkheid?

Deze uitdrukking geeft daar een leuk voorbeeld van:

“Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk” (Godfried Bomans).

Kortom een onderwerp waar we uitgebreid met u over in discussie willen gaan. Met uw bijdrage belooft het weer een interessante avond te worden.

De avond wordt weer muzikaal omlijst door Silvan de Smit.

Informatie:  Gildekantoor 0172 – 242 232   Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.