SAMENSPRAAK

afb 1 samenspraak logo

Een Nederlandse vrijwilliger en een anderstalige praten, ongeveer een jaar lang, eens per week Nederlands met elkaar. De gesprekken duren minimaal 1 uur en gaan over onderwerpen waar de twee personen belangstelling voor hebben. De Nederlandse vrijwilligers worden ondersteund en voorzien van materiaal door de coördinatoren van het Gilde.
Het gaat om anderstaligen uit de hele wereld die naar Nederland zijn gekomen uit landen als bijvoorbeeld Japan, Vietnam, China, Iran, Bosnië, Oekraïne, Rusland, Somalië, Syrië, Eritrea en Afghanistan . De reden van hun komst naar Nederland kan totaal verschillend zijn.

De achterliggende gedachte hierbij is dat een anderstalige in een huiselijke sfeer meer kennis opdoet van de Nederlandse taal en gelijktijdig ook meer in aanraking komt met de cultuur van ons land. Daarnaast doet de Nederlandse vrijwilliger kennis op over andere culturen. Vaak wordt SamenSpraak gebruikt als aanvulling op een inburgeringcursus.

Na aanmelding volgt een intakegesprek met de coördinator van Samenspraak waarna, op basis van voorkeuren en overeenkomsten, een match wordt gemaakt tussen vrijwilliger en anderstalige. De intakegesprekken worden de ene week gehouden op dinsdagavond en de andere week op maandagmiddag in het Gildekantoor in de grote hal van Driehoorne.

Vindt u dit een aardig idee en lijkt het u ook wat, om een werkelijke bijdrage aan de inburgering te leveren? Stuur dan een berichtje aan ons mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook 'Vacatures'.