Fre van der Werff

Geboren en getogen Groninger, en af en toe nog heimwee. Helaas, Groningen heeft de ruimte maar de Randstad heeft de banen.  En na zo’n 30 jaar ben ik wel ingeburgerd in de randsteden.

Op een gegeven moment ging ik in den haag werken. Wonen kon ook in den haag , maar dat werd dan een flatje en geen boom in zicht. Verder weg kreeg je aanzienlijk meer huis voor je geld. Het was kiezen tussen reistijd en huizenprijs en Alphen aan den Rijn won. Nu woon ik alweer 30 jaar in dit “dorp” (voor zover ik weet heeft Alphen geen stadsrechten) en twee dochters zijn hier opgegroeid en uitgevlogen.

Jarenlang was Alphen om te wonen en heb ik weinig aandacht aan het dorp zelf besteed. Geschiedenis.. heeft Alphen dat ?  Op school vond ik geschiedenis saai, lange rij jaartallen, koningen die komen en gaan.

Bij het ouder worden en meer lezen ontstaat toch een zekere nieuwsgierigheid, en je realiseert je dat jij en je cultuur mede gevormd zijn door het verleden.

Toen ik een vacature zag voor een stadsgids heb ik mij vol spanning aangemeld. Was het iets voor mij? Na meegelopen te hebben met Ton was ik verkocht. Al die jaren was ik door Alphen gelopen en had niks gezien.  Er zijn niet ontzettend veel sporen over van de vroegere geschiedenis, maar als je het weet zijn ze er. Heel geinig om die verrassing bij de mensen te zien: je wijst op iets en vraagt zie je dat ? Dat is omdat vroeger de romeinen….. Aah, nooit geweten, zeggen ze verrast.

Als nieuweling staat mij nog veel studie te wachten, maar ook veel voldoening. Ook een pensionado heeft beide nodig! Waar ik af en toe nog aan denk: de cultuurschok als de Romeinen (aquaducten, senatoren, beroepslegers) en de Batavieren (stammen, vis vangen, simpele hutjes, geen geschriften) elkaar ontmoeten. Of de geschiedenis die de Oude Rijn voorbij heeft zien gaan in zijn lange leven.