Ineke van Elk

Mijn naam is Ineke van Elk, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, dus heb ik het dorpse Alphen uit zien groeien tot wat het nu is.

Na een aantal jaren thuis voor de kinderen, kwam ik bij herintreden aan het werk  als Ondersteuner bij het middelbaar onderwijs.  Toen ik stopte met werken keek ik uit naar iets anders om te doen en kwam ik een oproep tegen van het Gilde waarin ze mensen vroegen voor de stadswandelingen. Dat leek me leuk.

Ik ben nu 4 jaar voor het Gilde aan het “gidsen” en vind het heel leuk om te doen.

Het is elke keer weer een uitdaging, om door middel van verhalen, de geschiedenis van Alphen tot leven te brengen en te schilderen hoe het vroeger was.

Om vanuit de geschiedenis van dit gebied te verklaren waar  namen van straten,  buurten  of waterlopen vandaan komen.

(Om een voorbeeld te geven, het gebied Zegersloot is genoemd naar een sloot die in dat gebied liep en die Seegersloot heette.)

In samenwerking met het IVN doe ik ook wandelingen in het centrum. Dan kijken we niet alleen naar de stenen, maar ook juist naar wat er tussen de stenen groeit en bloeit. Een combinatie van cultuur en natuur.

Met de Soosboot over de Rijn, bekijken we Alphen vanaf het water en dat brengt weer heel andere aspecten naar boven.

Het afwisselende aanbod en ook  steeds een andere groep mensen mee te nemen door de geschiedenis van Alphen, vind ik boeiend om te doen. Mijn doel is, om de deelnemers deelgenoot te maken van het verborgen verleden van Alphen.

Nu het door Corona een tijdje niet mogelijk is om te gidsen, verdiep ik mij nog weer in dingen die interessant zijn en leuk om te vertellen als we weer mogen  gaan gidsen. Het  steeds weer nieuwe dingen vinden en uitzoeken over deze omgeving, is een hobby van me.

Voor mij persoonlijk, is Park Rijnstroom het mooiste stukje Alphen, de gebouwen met hun verhaal, het park, heel blij dat dit bewaard gebleven is.