Afdrukken

Artikelindex

Kerstdiner van het kookgilde 18 persoons op vrijdag 21 december 2018 in de Oude Wereld

Glaasje krachtige Runderbouillon van Piet
● 1 runderschenkel (400-500 gram)
● 1 prei
● 2 stengels bleekselderij
● 3-4 worteltjes
● 2 uien
● 2 teentjes knoflook
● bosje verse kruiden (bijv. tijm, selderij, rozemarijn, peterselie)
● 2 laurierblaadjes
● 2 kruidnagels
● foelie
● enkele peperkorrels
● zout
Bereidingswijze
Een runderschenkel koop je bij de slager. Vaak zijn ze ingevroren, dus je kunt ze ook al van tevoren kopen. Als het goed is betaal je rond de 5 euro voor een stuk schenkel. Het is een plak van het bovenbeen van de koe.
Pak een grote soeppan en leg de schenkel hierin. Giet er 2,5 à 3 liter water bij (met minder water wordt de bouillon wat sterker van smaak) en voeg de kruiden en specerijen toe. De verse kruiden kun je samenbinden met de laurierblaadjes tot een bouquet garni. Snijd de bleekselderij, prei en wortels in grove stukken en doe die ook in de pan. Voeg ook een schepje zout toe en breng dan alles aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur zacht en laat je de soep ongeveer drie uur zachtjes trekken.
Als de bouillon lang genoeg heeft gekookt, zet je het vuur uit en giet je de bouillon door een zeef. Wanneer je echt heldere bouillon wilt, gebruik dan een kaasdoek. Kaasdoeken zijn o.a. te koop bij Dille & Kamille. Voor een sterkere smaak laat je de gezeefde bouillon eventueel nog wat inkoken. Proef de bouillon en voeg naar smaak peper en zout toe.
Neem borrelglaasjes en vul die ¾ met de bouillon.