Afdrukken

Artikelindex

OSSENHAAS IN BLADERDEEG
Ingrediënten: 4 personen
500-600 gram ossenhaas aan een mooi gelijkmatig stuk, zout, vers gemalen witte peper, 15 gram boter, 2 eetlepels olie.

Voor de vulling:
250 gram champignons, 2 uien gesnipperd, 1 plak ham van 50 gram, 3 plakken ham van 30 gram, 2 takjes verse tijm of mespunt gedroogde tijm, 30 gram tomatenpuree, 2 eierdooiers, 300-350 gram diepvries bladerdeeg.

Bereiding:
Maak het vlees goed droog met een stuk keukenpapier. Wrijf het in met zout en peper. Verhit boter en olie. Braad de ossenhaas hierin snel rondom goed dicht. Neem het vlees uit de pan. Laat het geheel afkoelen. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de plak ham van 50 gram in blokjes. Voeg de champignons, gesnipperde ui, blokjes ham en tijm aan het braadvet van de ossenhaas toe.
Fruit het geheel tot de champignons gaar zijn. Laat het overtollige vocht verdampen. Voeg de tomatenpuree toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Als het geheel wat te vochtig is kunt u het eventueel binden met 1 eetlepel bloem.
Laat het mengsel afkoelen en hak het daarna zeer fijn. Laat de bladerdeeg ontdooien, rol het uit tot een plak van 3 tot 4 mm dikte. ( in geval van diepvries komt dit overeen met een oppervlak van 6 baadjes).
Leg de 3 plakken ham dakpansgewijs op het midden van het deeg. Schep het champignon- mengsel op de plakken ham en verdeel het er gelijkmatig over. Leg hier bovenop de ossenhaas en vouw het deeg dicht, (indien nodig extra blaadjes deeg gebruiken). Bevochtig de randen met water en druk de randen goed op elkaar.
Keer het geheel voorzichtig om en leg het op een met bloem bestrooide bakplaat.
Klop de eierdooiers los. Bestrijk het deeg ermee. Laat het geheel 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 210º C. Plaats de bakplaat in oven en bak de ossenhaas in bladerdeeg 30 minuten. Neem het geheel uit de oven. Laat het vlees tenminste 5 minuten rusten voor u het aansnijdt.

Lekker met haricots verts en gebakken aardappelen